Microsoft continuă să inoveze, să dezvolte și să îmbunătățească aplicații în zona de inteligență artificială. Din luna octombrie, este disponibil și în România un instrument din zona cognitive services, care poate fi utilizat pentru transferul înregistrării audio (limbă vorbită) în text și invers. Aceste două scenarii pot funcționa împreună sau separat.

Alina – robotul cu voce umană

Alina este un agent virtual care învață singur, continuu. Ea este forma îmbunătățită a lui Andrei, care formata textul în limba română, dar avea o voce sintetică, artificială. Alina folosește deep neural networks și face ca vocea sintetică să fie foarte apropiată de vocea umană. Puteți testa această funcționalitate pe site-ul Azure, unde se găsește o secțiune pentru demo.

În cadrul Microsoft Tech Day, eveniment ce s-a desfășurat între 24 și 26 noiembrie, unul dintre prezentatori a fost un soft care are la bază aceste tool-uri, de text-to-speech și speech-to-text. Acest robot virtual mai are avantajul că poate face traduceri în timp real. De exemplu, la o convorbire între persoane care vorbesc limbi diferite, această aplicație poate face conversia automată.

Mai multe informații despre avantajele dezvoltărilor de tip cognitive services sunt disponibile pe platforma Microsoft Azure.