Amazon Marketplace depune eforturi concentrate pentru a elimina recenziile false, în urma unei anchete care a constatat că sute de mii de recenzii înșelătoare sunt folosite pentru a manipula consumatorii.

Ancheta a constatat că recenziile false sunt achiziționate în vrac la doar 5 lire sterline/bucată de la companii specializate, care oferă și consultanță despre cum să evitați detectarea de la Amazon. Unele asemenea companii au susținut că ar putea obține, pentru vânzătorii de pe Marketplace, aprobarea Amazon’s Choice în termen de două săptămâni.

Evaluatorilor de produse li se oferă mici sume, alături de produse gratuite sau cu reducere, pentru a lăsa recenzii false. 5 din 10 companii analizate au peste 702.000 de membri în registrele lor, ceea ce arată amploarea operațiunilor de acest fel.

Toate cele 10 companii investigate au fost „găsite cu ușurință” pe prima pagină a unei căutări pe Google, utilizând termeni precum „câștigați bani din recenzii” sau „obțineți produse gratuite”. Unele dintre acestea au fost sponsorizate, ceea ce înseamnă că și aceste companii plătesc pentru a apărea în topul rezultatelor căutării în Google.

Amazon Marketplace a vândut produse de aproximativ 215 miliarde de lire sterline de produse în întreaga lume anul trecut, fiind, astfel, cea mai mare piață online la nivel global.