Supergândire este un ghid distractiv și inspirat ilustrat, care cuprinde orice model mental de care ai putea avea nevoie vreodată. Cum te pot ajuta modelele mentale? Iată doar câteva exemple…

–  Dacă te simți copleșit de o listă de sarcini care pare să tot crească, s-ar putea să ai nevoie de matricea decizională Eisenhower pentru a le prioritiza.

–  Folosește modelul celor „5 de ce”pentru a înțelege mai bine motivațiile oamenilor sau pentru a ajunge la cauza unei probleme.

–  Înainte de a trage concluzia că un coleg încearcă să te saboteze când îți dă planurile peste cap, apelează la briciul lui Hanlon pentru o explicație alternativă.

–  Ți s-a întâmplat vreodată să stai până la capăt la un film prost doar pentru că biletul a fost scump? Ei bine, e posibil să fi căzut pradă erorii costurilor nerecuperabile.

–  Stabilește evenimente de forțare, cum ar fi scurte ședințe periodice sau termene limită, pentru a favoriza schimbările care dorești să se producă.

În concluzie, data viitoare când te afli în fața unei decizii dificile sau când încerci să înțelegi o situație complexă, lasă Supergândirea să-ți reformeze mintea cu ajutorul modelelor mentale.

În efortul lor de a-și croi drum prin complexitate și de a separa ideile bune de cele greșite, cele mai luminate minți implicate în rezolvarea problemelor, cei care se ocupă de elaborarea predicțiilor și factorii de decizie din întreaga lume recurg la un set de cadre de interpretare și la scurtături mentale. Ele poartă numele de modele mentale, iar în această antologie inteligent ilustrată vei avea prilejul să înveți despre nenumărate modele de acest fel.

Carte apărută la Editura Publica, 2020.