Poziționarea pe piață în vremuri de criză spune multe despre o organizație — mai mult decât în vremuri liniștite. Pandemia actuală a pus câteva mărci într-o lumină proastă — în timp ce alte companii au strălucit. Unele dintre aceste mărci s-au trezit că iau decizii pripite în încercarea de a economisi costuri — numai pentru a-și vedea imaginea deteriorată. 

Analizăm în continuare ce ar trebui să evite mărcile să facă în timpul unei crize.

Lipsa comunicării

Există numeroase instrumente disponibile pentru a menține legătura cu clienții — de la mesageria text la marketingul prin e-mail. Mărcile care se află într-o situație dificilă pe piață sunt cele care nu răspund imediat schimbărilor survenite în situația lor. Într-o astfel de situație, lipsa comunicării ar putea duce la o pierdere a bunăvoinței din partea clienților și a comunității — bunăvoință care ar fi foarte dificil de redobândit după criză.

Neadaptarea conținutului la context

Este important să vă asigurați că adaptați conținutul circumstanțelor în schimbare — verificați situația înainte să distribuiți mesajele. Când lucrurile se schimbă, brandurile nu pot să comunice ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, Este mai bine să creeze conținut care să atenueze preocupările clienților.Brandurile ar trebui să aleagă să lucreze la o strategie de sensibilizare care să se concentreze pe ajutorarea oamenilor sau care să aducă valoare adăugată comunității.

Reacțiune, nu prevenție

Când politicile și inițiativele trebuie să fie modificate din cauza unor circumstanțe noi, poate fi dificil ca o marcă să țină pasul cu ele. Crearea unui calendar poate ajuta marketing-ul să urmărească modificările. Unele mărci au avut însă reacții de șoc la schimbări. Lipsa de prevenție nu le-a ajutat nicicum.

Într-o perioadă în care rețelele sociale sunt atât de utilizate, lipsa de previziune a schimbărilor din industrie poate pune un brand într-o lumină foarte proastă. Dacă clienții văd că concurenții se adaptează la schimbări mai rapid decât dvs., nu numai că vă vor mustra pe rețelele sociale, dar nici nu se vor gândi prea mult înainte de a vă părăsi în favoarea unei alte mărci.

Profitarea de situații 

Există o lungă istorie a mărcilor care folosesc situații dificile pentru a face mai mulți bani — în loc să acorde prioritate serviciilor și experienței clienților. De exemplu, magazinele și supermarketurile care au crescut prețurile produselor esențiale necesare în caz de dezastre sau crize. Creșterea prețurilor la apa îmbuteliată în timpul unui maraton; sau dublarea tarifelor atunci când există o problemă legată de transportul public se reflectă asupra companiilor care își pun în pericol comunitatea.

Întreprinderile care oferă bunuri și servicii esențiale ar trebui să le pună la dispoziția persoanelor în condiții dificile; dar nu este întotdeauna așa.

Lipsa suportului pentru angajați

Au existat cazuri în care mărcile reacționează într-un mod deosebit de neatrăgător la perspectiva pierderii veniturilor — acestea își lasă personalul să plece fără salarii, pachete compensatorii sau notificare prealabilă. Adeseori, această acțiune este subiect de știri, punând compania într-o lumină foarte proastă.

Când mii de persoane își pierd locul de muncă peste noapte, fără mijloace de a plăti chirie, sau de a cumpăra produse alimentare, sau de a se ocupa de familiile lor, aceasta face ca corporație să arate ca o entitate răuvoitoare. În anumite cazuri, a fost necesară o presiune intensă din partea comunității sau chiar intervenția guvernului  pentru ca firma în cauză să își reconsidere poziția. 

Chiar și mărcile personale au fost vinovate de același lucru. În aceste cazuri, rezultatul pentru companie poate fi mai rău, deoarece antreprenorii promovează adesea marca lor ca una de familie.

Nefiind alături de angajații lor, astfel de mărci nu iau în considerare faptul că personalul lor aparține comunităților — comunități care au ajutat la construirea întreprinderilor care le dezamăgesc.

Răspândirea dezinformării

Există multe dezinformări pe internet. În astfel de momente, companiile ar trebui să se concentreze asupra colectării de informații din surse avizate. Utilizarea unui program pentru colectarea și stocarea datelor este, de asemenea, o bună modalitate de a menține comunitățile implicate. Dar nu toate brandurile fac acest lucru. Este destul de rău când indivizii răspândesc informații incorecte, dar când companiile o fac, efectul este catastrofal.

Desi majoritatea brandurilor au grijă să nu împărtășească știri nevalidate, unii înțeleg să acționeze ca niște experți, mai ales daca asta le aduce venituri în continuare.

În timpul dezastrelor naturale sau al grevelor de transport, organizațiile de evenimente care speră să își poată organiza evenimentele, în ciuda circumstanțelor din jurul lor, pot fi la fel de relaxate în această privință. Încercând să dea impresia că situația este mai bună decât este cu adevărat — astfel încât clienții să cumpere bilete și să participe la eveniment — uneori au dezinformat. Când apare o criză, informațiile sunt încă în curs de dezvoltare, comunitățile se îndreaptă atât spre media, dar și spre companii pentru consiliere. Acest lucru pune mare presiune pe companii, care trebuie să își aleagă cu grijă sursele de informare.

Sursa.