Conceptul HigherSelf (trad. Cel mai bun tu), lansat de curând în București, este unul de terapii alternative complementare, sinonim cu cea mai bună versiune a noastră, la care ajungem, căutând starea de bine. Explicațiile au fost oferite de Dragoș Butufei, Business Growth Consultant, într-un interviu pentru MarketingManager.ro. Acesta a venit după ce, recent, Dragoș a vorbit, într-un alt interviu, despre trecerea de la extaz la agonie din pandemie și despre cum viteza de reacție, capabilitatea de reinventare, adaptarea la șocurile emoționale și gestionarea tuturor situațiilor de criză ne ajută să trecem mai ușor prin această nouă normalitate și să ne ducem misiunea la bun sfârșit.

Ce terapii oferă HigherSelf

Potrivit lui Dragoș, noul concept include servicii pentru sine: psihoperatie integrativă, hipnoza eriksoniană, terapie prin regresie, dezvoltare personală; terapii complementare: consiliere recuperare, masaj terapeutic, masaj shiatsu, fasciaterapie, yoga.

” Tot timpul am susținut că o comunitate ne ajută să trecem mai ușor peste orice. Așa este și în cazul comunității Global Manager / Marketing Manager dezvoltată de Oameni și Companii. Cu un echilibru în minte, trup și suflet, putem să împărtășim în comunitate experiențe diferite, să discutăm cu membrii comunității și să explorăm împreună toate etapele unei crize. Acest concept nou, HigherSelf, este posibil doar cu implicarea 101% a terapeuților și acționarilor HigherSelf”, a mai spus Dragoș Butufei.

Stresul poate fi redus prin spațiu, opțiuni și bucurie

La rândul său, Irina Ciobanu, psihoterapeut integrativ, a explicat care au fost motivele care au determinat-o să se gândească la un astfel de concept inedit: ”Cred că nevoia de întreg este răspunsul și aici mă refer la unitatea dintre corp minte și spirit, unde conceptul de minte include și inima. Lucrurile se întâmplă în felul următor: stresul creează o presiune psihică care, atunci când depășește un anumit nivel, se somatizează, adică încep să apară diferite probleme în corp, dureri și chiar boli. Odată apărute aceste simptome, stresul crește din nou, pentru că apare frica de boală. Este un cerc vicios. Pentru a întrerupe acest cerc este nevoie de echilibru, de reducerea stresului. Așa a apărut acest concept. Pentru a reduce stresul avem nevoie de spațiu, de opțiuni și de bucurie. Higherself oferă toate aceste lucruri prin terapiile pe care le pune la dispoziție. De exemplu, în situația actuală frica de virus, care este un stres important produce mult rău în organism, de la scăderea sistemului imunitar și până la atacuri de panică și comportamente obsesive.”

Dezvoltarea personală și psihoterapia ajută la schimbarea perspectivei

Psihoterapeutul Irina Ciobanu a lucrat o perioadă lungă în sistemul bancar, o perioadă în care a cunoscut ”oameni minunați, de la care a învățat multe” și pe care o prețuiește.

”Legat de desprindere, ceea ce îmi doresc eu să fac este să ofer suport mental și emoțional și faptul că am lucrat în corporație mă ajută să identific mai bine nevoile celor care lucrează în această zonă, care poate fi foarte stresantă uneori, pot să empatizez mai bine cu ei. Feedback-ul pozitiv al clienților mei mi-a confirmat încă o dată că am luat decizia corectă. Dezvoltarea personală și psihoterapia ajută la schimbarea perspectivei asupra lucrurilor, la îmbunătățirea imaginii de sine, reducerea stresului și acestea sunt doar câteva aspecte. Toate acestea duc la o abordare diferită a vieții pe toate planurile, atât personal cât și profesional. De exemplu, în situația actuală, frica de virus, coroborată cu stresul deja existent, produc mult rău în organism, de la scăderea sistemului imunitar și până la atacuri de panică și comportamente obsesive. Schimbând perspectiva, stresul se reduce și rămânem sănătoși”, a spus Irina.

Ședințele de psihoterapie online sau adaptarea la tehnologie

”Am fost reticentă la început, în ceea ce privește psihoterapia online. Dar câți dintre noi am fost și suntem încă reticenți la adaptarea la tehnologie? Până la urmă, despre asta este vorba, despre adaptare. Ședințele online se desfășoară la fel ca și cele live, implicarea este la fel de mare de ambele părți. În general, folosesc WhatsApp video sau Microsoft Teams. Conexiunea mi se pare foarte bună. Este ca si când am fi într-un cabinet virtual. Practic, diferența este dată de faptul că ele se desfășoară în confortul propriei locuințe, fără a mai fi nevoie de deplasare la cabinet”, a arătat psihoterapeutul.

Potrivit acesteia, pe lângă starea mentală și emoțională echilibrată, tot ceea ce ajută la reducerea tensiunilor din corp ajută, în această perioadă.

Starea de transă, una de relaxare mai profundă

Chestionată în legătură cu hipnoza, Irina a comentat: ”Circulă foarte multe mituri legate de hipnoză. Oamenii mă întreabă: dacă intru în stare de hipnoză și nu mai ies? Dacă mi se întâmplă ceva rău? Dacă se întâmplă ceva ceea ce nu vreau să se întâmple? Nu se poate întâmpla nimic din toate astea. Hipnoza nu înseamnă că nu mai ești conștient de tine și cineva face cu tine ce crede de cuviință. De fapt, starea de transă este o stare de relaxare mai profundă, din care persoana poate ieși oricând, este ca și când citește o carte și este foarte atent sau se uită la un film. Această stare de relaxare permite subconștientului să primească sugestii care să ajute la îmbunătățirea calității vieții. În stare de veghe, subconștientul acceptă doar lucruri care sunt în conformitate cu ceea ce se află deja acolo.”

Cum poate fi aplicată hipnoza în pandemie

”Legat de pandemie, dacă cineva trăiește într-o anxietate permanentă legată de frica de boală, tranșa hipnotică permite ca prin sugestii pozitive specifice, balanța să se echilibreze și percepția despre virus să se modifice în bine, frica se diminuează. Pe scurt, este vorba despre readucerea echilibrului. Am lucrat mult cu această tehnică, în ultima perioadă, pentru frica de virus și rezultatele sunt foarte bune”, a mai declarat psihoterapeutul.