ECOTIC și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, împreună cu Oameni și Companii, au organizat în 29 septembrie 2021 un dialog cu presa din România, pe tema managementului și reciclării deșeurilor, una dintre provocările actuale, cu care România se confruntă în domeniul protecției mediului și valorificării resurselor.

Moderatorul întâlniriiConf.univ.dr. Mihai Bogdan Petrişor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, i-a avut ca invitați speciali pe: Raul Pop, Expert deșeuri; Marian David – Director General Adjunct, Garda Națională de Mediu Valentin Negoiță – Președintele ECOTIC; Doru Dinu Glăvan – Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Valentin Uban, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România; Constantin Damov, Președinte, Green Group; Dragoș Călugaru – Director General, ECOTIC; Ema Cumpată, Coordonator Comunicare, ECOTIC.

Manifestarea a avut ca scop implicarea presei în promovarea responsabilităților pe care toți actorii le au în activitatea de colectare și selectare a deșeurilor, cu precădere a deșeurilor electrice și electronice.

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC a punctat în cadrul dezbaterii  importanța dialogului și a informării constante și corecte a jurnaliștilor în problematica protecției mediului și a valorificării resurselor.

„Partea cea mai importantă legată de protecția mediului în România și colectarea selectivă a unor fluxuri, rămâne conștientizarea și prezentarea de soluții. La nivelul autorităților centrale, din păcate, cu excepția câtorva campanii de informare și conștientizare a populației cu privire la colectarea și selectarea deșeurilor, ele lipsesc cu desăvârșire. Această lipsă de comunicare este dăunătoare atât presei, cât și publicului, deoarece el este văduvit de informații esențiale și complete”, a declarat Președintele Asociației ECOTIC.

O statistică prezentată de Raul Pop, Expert în deșeuri, arată faptul că în România se reciclează în jur de 10% din totalitatea deșeurilor, deși ar fi trebuit să se atingă o valoare de 50 de procente până la finalul lui 2020. „Nici în viitor procentele cu privire la reciclare nu vor arăta mai bine deoarece capacitatea administrativă pe care o are statul român, atât la nivel central, cât și în plan local, este foarte limitată”, este de părere Raul Pop.

Cu toate acestea, o veste încurajatoare este Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care sunt alocați aproximativ 1,204 miliarde de euro pentru capitolul deșeuri, fonduri care trebuie absorbite până în 2026. „O componentă importantă din PNRR este componenta de reforme, iar problema este că pe acest domeniu, momentan nu avem nicio instituție care să-și asume aceste reforme și ca atare nu are cine să le facă”, a mai spus Raul Pop.

În ceea ce privește colectarea deșeurilor electrice și electronice avem problemă atât pe colectare, cât și pe tratarea neconformă, după cum declară Raul Pop.  O soluție temporară este programul rabla pentru electrocasnice, însă acest program vine și cu riscuri, și anume costurile de colectare care sunt imense, ajungând la un preț de 3 sau chiar de 4 ori mai mare decât dacă s-ar colecta în mod normal fără acest program. „Dezavantajul major al programului rabla pentru electrocasnice este faptul că acest program creează dependență și așteptări” este de părere expertul în deșeuri Raul Pop.

Activitatea Gărzii Naționale de Mediu (GNM), potrivit lui Marian David, Directorul General Adjunct GNM este planificată, iar anual sunt stabilite controale tematice aprobate de Ministrul Mediului, printre care cele referitoare la Deșeuri Electronice și Electrocasnice (DEE-uri).

„În cadrul tematicelor referitoare la DEE-uri, țintele sunt respectarea prevederilor legale de către producătorii pe piață de echipamente electrice și electronice, respectarea legislației de către colectori și tratatori și verificarea organizațiilor referitoare la trasabilitatea deșeurilor provenite din echipamente electrice și electronice”, a  declarat Marian David. În momentul de față, în prim plan, se află o tematică care se referă la respectarea prevederilor Planului Național de Gestiune a Deșeurilor, unde au fost identificate câteva probleme referitoare la modul de colectare a deșeurilor din comunități, în special la cele generate de gospodăriile individuale. A mai adăugat acesta.

Stadiul în care se află România în momentul de faţă, în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor şi reciclarea lor, este sub aşteptările şi dorinţele existente la nivel naţional. Constantin Damov, preşedinte al Green Group, consideră că în cazul reciclării, eforturile sunt insuficiente pentru ce ne-am propus ca țară. „Performanța reciclării în România este strangulată într-un singur punct și anume colectarea separate. Colectarea separată este baza industriei reciclării.”

Totodată, acesta a mai declarat că „prin reciclarea electronicelor, astăzi am atins un nivel de extragere de 98% de materiale pe care le redăm circuitului industrial.”

În ceea ce privește parteneriatele publice și private pentru îmbunătățirea activității de colectare separată, Constantin Damov a explicat faptul că au fost investite 12 milioane de euro într-un sistem în 38 de orașe care a funcționat până în urmă cu 3 ani, însă o lege a stopat programul, invocând motivul că doar primăriile se pot ocupă de colectare.

Din partea ECOTIC, Diana Trifu, Responsabil Comunicare și Campanii, a prezentat ziariștilor, prezenți la întâlnire, câteva soluții de îmbunătățire a activității de colectare separată pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.

După cum a prezentat Diana Trifu, deșeurile electrice sunt fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume, iar substanțele pe care DEE-urile le conțin sunt substanțe foarte nocive precum freon, mercur, PVC, plumb, arsenic etc. Din aceste motive, colectarea lor în condiții corespunzătoare este esențială. În anul 2019 Ecotic și Sofies au realizat un studiu care dezvăluie faptul că în 2019, în medie, o persoană deține 91 de kg de echipamente electronice și electrice, cu 20 de kg mai mult față de anul 2015.

 

Variantele disponibile pe care cetățenii le au pentru a preda un echipament vechi sau stricat sunt: schimbul 1 la 1, puncte/centre de colectare dedicate și preluarea de la domiciliu.

„Cu cât presa este mai implicată în promovarea responsabilităților pe care toți actorii le au și promovarea acțiunilor de debarasare pe care le are la dispoziție publicul larg, cu atât progresele care se vor înregistra în această direcție vor fi mai importante”, a concluzionat Diana Trifu.

Scopul ECOTIC este de a duce la îndeplinire responsabilitățile de mediu ale producătorilor și importatorilor de DEEE. În 15 ani de activitate, ECOTIC, a realizat peste 400 de campanii naționale de conștientizare și colectare și a implementat peste 9000 de puncte de colectare DEEE și DBA la nivel național.

Evenimentul de informare și conștientizare s-a desfășurat printr-o colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care își propune să continue și să dezvolte participarea ei și colaborarea cu Ecotic pentru a reuși să aducă în atenție și să urmărească aceste probleme din domeniul protecției mediului și valorificării resurselor. „Susținem orice parteneriat între organizații care poate permite dezvoltarea interesului și a activităților din domeniul mediului, dar și al managerierii deșeurilor, motiv pentru care Uniunea Ziariștilor își propune să continue și să dezvolte participarea ei și colaborarea cu Ecotic pentru a reuși să aducă în atenție și să urmărească aceste probleme. O continuare a colaborării dintre Uniunea Ziariștilor și Ecotic sperăm să ducă la o mai mare vizibilitate și un efect mai bun în opinia publică al preocupării dedicate mediului în general”, a declarat Valentin Uban, UZPR.

———————–

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.