Facebook este pregătit să lanseze portofelul de criptomonede Novi, care va permite utilizatorilor să tranzacționeze folosind o monedă digitală, considerată mai stabilă decât alte forme de criptomonedă.

David Marcus, șeful diviziei de servicii financiare a Facebook, a declarat miercuri că Novi ar putea juca un rol esențial în fixarea sistemului global de plăți, despre care a spus că este, printre altele, prea lent și prea costisitor.

Suntem o provocare pentru industria plăților și vom oferi posibilitatea de a realiza plăți gratuite între utilizatorii Novi”, spune Marcus. „Avem încredere că oamenii vor prefera un serviciu gratuit și mai convenabil în detrimentul unor servicii semnificativ mai scumpe și care nu se concentrează pe consumatori”.

Pentru a crea un cont Novi nu se poate folosi doar contul de Facebook, deschiderea unui cont va include identificarea prin încărcarea unui act de identitate emis de guvern și va fi lansat doar într-un număr mic de țări, dat fiind că serviciul nu este încă aprobat în anumite jurisdicții. Facebook spune că, odată ce va avea o bază de clienți semnificativă, va putea oferi plăți comerciale mai ieftine către companiile din întreaga lume, înainte de a se extinde într-o „varietate de alte servicii financiare”.

Novi este „gata să se lanseze pe piață”, spune Marcus, care îl descrie ca fiind reglementat și dezvoltat pentru a depăși standardele înalte de conformitate. El subliniază că Facebook se află în spațiul de plăți din 2009 și în ultimele patru trimestre a facilitat transferuri de mai mult de 100 de miliarde de dolari (73 miliarde de lire sterline) în plăți în 55 de valute, în 160 de țări.

Redimensionarea portofelului nostru va fi o călătorie lungă, pe care intenționăm să o parcurgem în mod responsabil„, adaugă Marcus.