Numărul utilizatorilor zilnici ai aplicaţiei de videoconferinţe online Zoom a crescut cu încă 50% în ultimele trei săptămâni, la 300 de milioane, după ce compania a luat măsuri pentru a îmbunătăţi protecţia datelor şi securitatea.
Directorul general al Zoom Video Communications Inc, Eric Yuan, care a prezentat cifrele privind creşterea numărului de utilizatori, a anunţat o actualizare a planului de 90 de zile pentru îmbunătăţirea securităţii platformei, urmând ca săptămâna viitoare să fie lansată o nouă versiune, în care vor fi îmbunătăţite caracteristicile de criptare ale aplicaţiei.
Miercuri, acţiunile Zoom au închis în creştere cu aproape 5% la Bursa de la New York, la 150,25 dolari, apropiindu-se de nivelul record de 160 de dolari per titlu înregistrat luna trecută, înaintea apariţiei îngrijorărilor globale legate de protecţia datelor şi securitatea Zoom.
În ultimele săptămâni, problemele aplicaţiei, inclusiv incidente de tipul “zoombombing”, în care unele persoane neautorizate perturbă videoconferinţa, au determinat mai multe companii, unităţi de învăţământ şi guverne să nu mai utilizeze platforma. Joi, producătorul auto german Daimler a anunţat că interzice folosirea din cauza problemelor legate de protecţia datelor şi deficienţele de securitate.
Luna aceasta, Zoom l-a angajat în funcţia de consilier pe fostul director pentru securitate de la Facebook, Alex Stamos, şi a înfiinţat un consiliu consultativ pentru a îmbunătăţi protecţia datelor şi securitatea.
Zoom, software dedicat apelurilor video între utilizatori, este folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume, de la lecţiile online ale profesorilor, la întâlniri de afaceri, pe fondul măsurilor adoptate de autorităţi pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Dar informaţiile recente care au pus sub semnul întrebării practicile companiei privind protecţia vieţii private i-au speriat pe investitori, ştergând o mare parte din capitalizarea bursieră record a Zoom.
În câteva postări pe Twitter, la finalul lunii martie, Stamos a cerut aplicaţiei Zoom să fie mai transparentă şi să dezvolte un plan de securitate. În urma acestor mesaje, directorul general al Zoom, Eric Yuan, l-a sunat pe Stamos şi i-a cerut să ajute compania să-şi îmbunătăţească protecţia datelor, siguranţa şi securitatea.
Zoom concurează cu Teams (aplicaţia Microsoft) şi cu Webex (de la Cisco).

“În timp ce ne aşteptăm la o creştere modestă a numărului de noi clienţi, mare parte din recenta creştere se va dovedi efemeră, ea vine de la utilizatorii care folosesc gratuit aplicaţia şi din educaţie, şi e dificil de evaluat impactul”, susţin analiştii de la Credit Suisse. AGERPRES