Extrem de optimist! Acesta a fost tonul vizavi de creșterea domeniului relațiilor publice, conform ultimului raport al Organizației internaționale de consultanță în comunicații (ICCO) – World PR Report 2020, publicat în noiembrie 2019.

În mai puțin de patru luni de la data publicării, lumea a întâmpinat cea mai gravă criză economică de la Marea recesiune din anii 1930. Industria de PR și comunicare și industria mass-media în general au fost unele dintre cele mai afectate din cauza reducerilor masive ale bugetelor companiilor.

Nici agențiile de PR & comunicare din Europa de Est nu au fost scutite de această lovitură, două treimi din agențiile examinate așteptându-se la o reducere între 10 și 50% a operațiunilor și veniturilor lor, potrivit unui studiu United Partners.

Este de înțeles că serviciile cele mai căutate de clienții din regiune, în contextul Covid-19, sunt de comunicare corporativă și de criză, iar cele mai puțin probabil să fie cumpărate de tip Cmarketing de brand. 

Profesioniștii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a reduce bugetele media în timpul unei recesiuni. Crizele din demonstrează că acele companii care nu și-au redus investițiile au generat o creștere mai mare decât cele care și-au redus bugetele.

O analiză a Kantar Millward Brand arată că, deși reducerea propgramelor de comunicare, pe termen scurt, are un impact mic asupra indicatorilor de afaceri, perioadele mai lungi de tăcere sunt susceptibile să slăbească pe termen lung sănătatea și cota cota de piață ale mărcii.

Menținerea bugetelor de reclamă în timpul recesiunii asigură creșterea pe termen lung a mărcii. Gurul publicitar Stephen King a argumentat că merită să fii împotriva trendului în timpul unei recesiuni. El a analizat o serie de scenarii in care advertiserii fie au majorat, întreținut sau redus bugetele de publicitate. În toate cazurile, a existat o scădere a ratei de recuperare a investiției pe termen scurt. Cea mai importantă concluzie a fost însă efectul comunicărilor asupra cotei de piață. Publicitarii care au scăzut bugetele au înregistrat o scădere de 0,2 % a cotei de piață. Cei care și-au menținut sau au sporit cheltuielile au avut o creștere a  cotei de 0,5 %.

În plus, poate dura până la cinci ani ca o companie să își revină după reducerea bugetului în timpul unei recesiuni. Studiul Millward Brown a arătat că brandurile care nu comunică nimic timp de șase luni sau mai mult vor înregistra o scădere de 5% – 10% a capitalurilor proprii.

Un număr redus de consumatori sunt expuși la comunicareările companiilor și imaginea mărcii este erodată. În ceea ce privește performanțele financiare, au fost necesari între 3-5 de ani pentru unele companiile  care și-au redus activitatea sau și-au înjumătățit investițiile să revină la nivelurile anterioare recesiunii.

Potrivit raportului ICCO World PR 2020, domeniile în care agențiile de PR și de comunicare din Europa de Est se așteaptă să înregistreze cea mai mare creștere în următorii cinci ani sunt:

  • Reputația companiei
  • Consultanță strategică
  • Influencer Marketing

În plus, această creștere va proveni din următoarele sectoare industriale:

  • IT și tehnologie
  • Servicii financiare și profesionale
  • Servicii de sănătate

Sursa și raportul integral aici.