Serviciul de plăți digitale Google Pay a devenit disponibil și în România prin intermediul aplicațiilor mobile ale mai multor instituții financiare partenere.

Accesul nu se face direct, prin aplicația Google Pay, ci prin soluția “Google Pay as a service”, ce permite emitenților de carduri să integreze Google Pay în aplicațiile lor mobile de plată. Utilizatorii vor putea folosi Google Pay online și în orice magazin care acceptă plăți contactless prin Visa sau Mastercard.

Google a colaborat cu MasterCard și Visa, precum și cu instituții financiare partenere, astfel că, în acest moment, Google Pay este disponibil în România prin aplicațiile următoarelor instituții, urmând ca altele să se alăture ulterior: Revolut, Curve, Transferwise, ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, CEC Bank, Viva Wallet, Orange Money.

Pentru a adăuga un card în Google Pay, utilizatorii trebuie să deschidă aplicația băncii și să acceseze secțiunea “Adaugă în Google Pay”. După ce procesul de înrolare a cardului a fost încheiat, deținătorul poate plăti contactless în magazin cu telefonul sau online, la comercianții care acceptă plata prin Google Pay. Odată ce cardul a fost salvat, poate fi administrat din setările dispozitivului mobil.

Serviciul Google Pay are mai multe niveluri de securizare a plăților. Printre acestea se numără “tokenizarea”, soluția standard a industriei plăților, care presupune că tranzacțiile se realizează cu un număr virtual de card (acesta jucând rolul token-ului), specific fiecărui dispozitiv, fiind asociat cu un cod de securitate dinamic care se schimbă la fiecare tranzacție. Toate soluțiile de securitate vor funcționa alături de soluțiile de protecție oferite de emitenții cardurilor.

Dacă deținătorul și-a pierdut telefonul sau i-a fost furat, acesta poate folosi funcționalitatea “Găsește telefonul” pentru a bloca dispozitivul de oriunde, îi poate schimba parola sau chiar să șteargă de pe el datele personale.