Odată cu începutul acestei pandemii, la nivelul managementului multor companii și instituții există o preocupare constantă vis-a-vis de crearea unor servicii digitale pentru cetățeni. Fructificând cadrul legislativ catalizat de această criză medicală, compania Wing Leading Edge propune implementarea unui serviciu de semnătură electronică extinsă sau calificată, care ține locul semnăturii olografe. Acest aspect reprezintă o bază importantă în procesul de digitalizare, pentru a elimina, acolo unde nu este strict necesară, prezența fizică.

Digitalizarea unei instituții medicale, publice sau private, presupune ca fluxul de documente și procesele interne să se poată face de la distanță cu același nivel de autenticitate și coerență, ca în cazul prezenței fizice. Soluția pentru digitalizarea internă o reprezintă prezența unui sistem de Back-end – IMS (Information Management System), care conține documente, date și procese digitale. Documentele realizate astfel sunt bazate pe colectarea singulară a datelor critice. De exemplu, un pacient care intră în legătură cu instituția medicală oferă datele esențiale, care se captează din buletin, iar acestea sunt transformate într-o copertă a dosarului pacientului și sunt utilizate de fiecare dată când sunt necesare pentru generarea altor documente. Astfel, informațiile colectate populează în mod automat câmpurile necesare, fără a mai fi nevoie să se completeze alte formulare pretipărite.

Dacă intern un astfel de sistem pare ușor de implementat, wingSign ia în calcul și publicul extern al organizației, clienții, furnizorii, alți colaboratori. Pentru această situație, există un portal dedicat, ce poate fi inclus printr-un link pe site-ul spitalului și care poate fi accesat de colaboratori, în funcție de necesități: se autentifică, pot face o cerere, o programare, pot încărca un document. Aceste date sunt administrate intern, de un angajat al organizației, care, la rândul său, le alocă în funcție de solicitări.

În ce privește semnătura electronică calificată, platforma wingSign are o zonă destinată gestiunii semnăturilor calificate, care este în contact cu serverul unui provider trust service precum DigiSign, certSIGN, TransPed sau alți frunizori,  care garanteaza acea semnătură. Practic, odată ce aceste sisteme sunt conectate, un utilizator poate vedea un document sau o fișă pe orice device, având în vedere că aplicația este web. Daca utilizatorul este de acord cu conținutul, poate, printr-o simplă apăsare de buton, să solicite semnarea documentului. Semnarea presupune că server-ul îi va trimite un one time password, prin SMS, care conține un cod, iar prin introducerea lui, persoana în cauza semnează calificat.

Având în vedere faptul că în domeniul medical zona IT nu este foarte bine dezvoltată, wingSign propune și pentru această situație o soluție, de tip black box, adică un server care să aibă toate componentele acestea și care să permită gestionarea cât mai simplistă a documentelor și proceselor, inclusiv semnarea.

Puteți solicita mai multe detalii despre soluția wingSign pentru sistemul medical pe office@wle.ro